Praktijkspeuren

Wat is praktijkspeuren ?

Bij praktijkspeuren volgt de hond een spoor van een zgn. “vermist” persoon. Het spoor dat de hond volgt, bestaat voornamelijk uit menselijke geur. Soms bestaat het spoor ook uit geuren die vrijkomen bij het beschadigen van vegetatie of de bodem (doordat de persoon hier overheen heeft gelopen).

Tijdens het speuren, is er een constante samenwerking tussen de eigenaar en de hond. We gebruiken bij het speuren een lange lijn. Door het gebruik van een lange lijn, die constant op (lichte) spanning staat, communiceren de eigenaar en de hond voortdurend met elkaar. De hond voert tijdens het speuren in principe zijn natuurlijk gedrag uit en is vrij in zijn manier van werken. Er is geen druk of dwang en we maken tijdens het speuren geen gebruik van “kunstjes”.

Als eigenaar leer je de lichaamstaal en werkwijze van je hond (tijdens het speuren) herkennen en hier naar te handelen. Praktijkspeuren doe je samen en is echt teamwork. Je hebt samen één missie, namelijk het vinden van de vermiste. Het samenwerken maakt praktijkspeuren juist zo leuk!

Voor welke honden is praktijkspeuren geschikt?

Praktijkspeuren is niet alleen geschikt voor een werkhond. Ook met een gezelschapshond kun je speuren. Elke hond bezit van nature een bijzonder goede neus, waar je veel meer uit kunt halen dan je misschien in eerste instantie zou denken! Omdat praktijkspeuren fysiek weinig belastend is, is deze sport ook bijzonder geschikt voor oudere honden, jonge honden in de groei, of voor honden die herstellende zijn van een blessure.

Speuren is mentaal erg vermoeiend is voor een hond en is daarom uitermate geschikt voor het kwijtraken van energie. De hond gebruikt zijn neus heel anders dan tijdens een wandeling. De hond moet tijdens speuren namelijk één geur zien te onderscheiden van heel veel andere geuren. Bij het speuren komen er bepaalde (geluk)stofjes vrij bij een hond. Speuren geeft de meeste honden dan ook veel voldoening.

De speurles in de praktijk

De speurlessen worden voornamelijk buiten in een natuurgebied gegeven. Afhankelijk van het niveau van de hond, gaan we ook speuren op een ander terrein, zoals een dorp of industrieterrein. Ik maak gebruik van verschillende locaties zodat de hond leert om te speuren in diverse gebieden, met verschillende ondergronden en allerlei moeilijkheidsfactoren. De moeilijkheidsgraad van de les wordt langzaam opgebouwd.

De speurles wordt gegeven in de vorm van een privétraining (van 60 min. of 45 min.). Het fijne van privétraining, is dat de les altijd wordt afgestemd aan het niveau van de hond. Het is ook goed mogelijk om samen met iemand anders te speuren. Beide honden zullen dan ongeveer een half uur aan de beurt zijn om een spoor “uit te werken”, zoals we dat noemen. Echter, kunnen niet alle honden samen in een combinatie les speuren, ook al kennen de honden elkaar nog zo goed. Dit zullen we tijdens een eerste combi- les bekijken.

De “vermiste” persoon (oftewel, de spoorloper)

Zeker als beginnend “speurder”, is het raadzaam om een spoorloper mee te nemen; de zgn. “vermiste” persoon. Deze persoon loopt het spoor, dat jouw hond zal gaan uitwerken. Afhankelijk van de ervaring en het karakter van de hond, is het handig om een, voor- de- hond- bekend- persoon mee te nemen.

De communicatie met de “vermiste” persoon verloopt door middel van portofoons zodat verdwalen niet mogelijk is en misverstanden voorkomen kunnen worden. Omdat de “vermiste” persoon het spoor loopt, kan ik jou optimaal begeleiden bij het uitwerken van het spoor. Ik geef je uitleg over de lichaamstaal van jouw hond en leer je hoe je jouw hond hierbij het beste kunt begeleiden.

Wanneer je het speuren eenmaal een beetje onder de knie hebt (en je jouw hond goed kunt lezen), is het niet altijd noodzakelijk meer om een extra persoon mee te nemen die het spoor loopt. Wij als speurinstructeur kunnen ook zelf het spoor lopen. Je werkt dan grotendeels zelfstandig het spoor uit en zult dus goed naar je hond moeten kijken. Je wordt dan op een afstand gecoacht tijdens het uitwerken van het spoor. Een leuke uitdaging dus! De communicatie gaat via de portofoons.

Praktische informatie

Ik geef les rondom Rhoon en in het Bernisse gebied. In de winter geef ik les op vrijdag en zaterdag les en in de zomer ook op de donderdagavond.

Mocht u interesse hebben in speuren of een specifieke vraag hebben, neem dan gerust contact op!